Hastalıklardan korunmak için neler yapmalıyız
Vücut direncinin azalmaya başladığı kış aylarında gripten bronşite, boğaz enfeksiyonlarından sinüzite pek çok hastalık hem yetişkinleri hem çocukları etkisi altına alır. Kış hastalıklarından korunma yolları sizlerle...Kış mevsiminin kendine has güzellikleri olsa da kapıda bekleyen hastalıkları da görmezden gelinemez. Özellikle mevsim geçişlerinde bu hastalıklara çok sık rastlanır. Bunun için önlem alınmazsa hem hastalıklar peşinizi bırakmaz hem de çevrenize de virüs yaymaya devam edersiniz.
Kış mevsiminde yaşanan soğuk havaya bağlı olarak nezle, grip, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığı artar. Enfeksiyonlar özellikle çocukları, yaşlıları, hamileleri, kronik sağlık sorunları olanları olumsuz etkiler. Kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesinde de yarar var.
Dışarı çıkarken giyiminize dikkat edin!
Kışın hastalanmamak için dikkat edilmesi gerekenler arasında önemli bir unsur da; dışarıya çıkarken üzerimize giydiklerimiz olur. Eğer hava çok soğuk ise soğuğu vücuda geçirmeyen kaban, mont ve ceketler kullanılmalı, yağmurlu havalarda su geçirmeyen bot ve çizmeler giymeli, su geçirmeyen bere kullanmalı, deri veya parmakları kesik olmayan miflonlu tüm eldivenler kullanılmalıdır.Ellerinizi sık sık yıkayın!
Kış aylarında virüs ve bakteriler artış gösterir. Kış aylarında en büyük virüs taşıma ve dağıtma aracımız ise ellerimiz olur. Bu nedenle ellerimizi sık sık yıkamamız gerekir. Herkesin dokunduğu kapı kolu veya telefon gibi şeylere çok fazla dokunmamaya çalışılmak gerekir. Gün içinde sıklıkla ve tuvaleti kullandıktan sonra mutlaka ellerinizi yıkamanız önem taşır.Vitamin takviyesi alın!
Kış aylarında hastalıklardan korunmak için bol bol C vitamini takviyesi alınması gerekir. Vücudunuzu güçlü tutmak için tüm vitaminleri ve yiyecekleri almak önemli olur. Eğer vitamin takviyesini yiyeceklerden alamıyorsanız multi vitamin takviyesi almalısınız. Kış aylarında alınması gereken vitaminlerden biri ise D vitaminidir. Yaz aylarında güneş sayesinde alınan vitaminlerden kış aylarında oldukça uzak kalınıyor bunun için D vitamini takviyesini mutlaka almak gerekir.Sıvı kaybına dikkat edin!
Kış aylarında çeşitli nedenlerle sıvı kayıpları yaşanabiliyor. Bu nedenle vücudun sıvısız kalmamasına dikkat etmek gerekiyor. En az günde 6-8 bardak sıvı alınmalı. Suya ilave olarak meyve suları, süt, çay gibi içecekler tüketmek faydalı. Kış boyunca sıcak içecekler tüketmek kolay hasta olmanızı engeller.Vücudun bağışıklık sistemini yorduğu için mevcut hastalıkların ihmal edilmeden tedavi ettirilmesi gerekir. Özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşadıkları en ufak bir şikayette bile doktorlarına danışmalılar.
Vücut ısınızı koruyun!
Evlerin ısısının sağlanması ve korunması önem arz ediyor. Sıcak yiyecek ve içecekler tüketmek, ısı dengesinin sağlanması için oldukça yararlı. Mümkün olduğu kadar aktif olmakta fayda var. Cildiniz soğuk ve soluk bir hal aldıysa, kendinizi çok halsiz ve uykulu hissediyorsanız, yürümede zorluk ve nefes darlığı oluyorsa ve kalp hızınız çok azaldı ise vücut ısınız düşmeye başlamış olabilir. Hemen sıcak bir ortama geçilmesi sağlık açısından çok önemli bir unsur olur.Hasta insanlardan uzak durmaya çalışın!
Kışın hastalıklardan korunmanın diğer bir yolu ise hasta insanlardan uzak durmak olur. Kışın hastalıklar çok bulaşıcı ve çok hızlı yayılır. Hasta biri ile aynı ortamda bulunmak zorundaysanız çok fazla temas halinde olmamaya dikkat etmelisiniz. Küçük çocuklar yetişkin insanlara göre daha çabuk hasta olmaya müsait bir yapıya sahip olurlar. Eğer küçük yaşta çocuklarınız varsa, onları da hasta insanlar ile çok fazla temas halinde olmalarına izin vermemelisiniz.Derin bir uyku uyuyun!
Araştırmalar, 7-9 saat arası uyumanın bağışıklık sistemini güçlü tutmak için gerekli olduğunu göstermekte. Gece uykusu sırasında, enfekte haldeki hücrelere zarar vererek yok eden bağışıklık hücrelerinin anahtarı olan melatonin hormonu salgılanır. Az uyku; az melatonin yani zayıf bağışıklık sistemi demek. Bir araştırmaya göre, sadece bir gece 10 saat uyumanın, hafta boyunca uykusuz kalmayı tolere ettiğini gösterir.Stresi yenin!
Kronik stres altında olanların, daha az stres yaşayanlara göre kış hastalıklarına iki kat daha fazla yakalanma olasılığı olduğunu gösterir. Sakin bir hayat için önce zihninizi boşaltmalı, stres kaynaklarınızı tespit etmeli ve onlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmalısınız.Spor yapın!
Düzenli şekilde spor yapan kişilerin kan dolaşımı artar ve bunun sonrasında da vücutlarında stre oluşması da engellenir. Orta ya da hafif dereceli egzersiz yapılması sayesinde kış aylarını hem formda hem de sağlıklı olarak geçirebilirsiniz.Sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin!
Kış aylarında vücudu zinde tutmak için öncelikli olarak yapılması gereken; yeme düzenini sağlamak. Kırmızı renkli meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler; probiyotik ile doludur. Bu besinler tüketildiği zaman bağırsaklarda oluşan bakteriler ile savaşan vücut güçlenir.Kış aylarında sağlıklı beslenmek için ipuçları
Sebze ve meyveleri olabildiğince taze tüketmeye gayret gösterin. Alışveriş yaparken meyvelerin çizilmemiş olanlarını özellikle tercih edin. Limonu tüketeceğimiz an kesip anında yemeğinize ilave edin. Yemek hazırlarken mutlaka tahta kaşık kullanmak gerekir. Çünkü metal teması C vitamininin havaya karışmasını hızlandırır. Patatesler C vitamini yönünden çok zengin besinlerdir ama vitamin daha çok kabuğa yakın kesimlerinde odaklanmıştır. Kabuklarını doğrarken çok dikkat etmeli veya olanak varsa önce haşlayıp daha sonra kabuklarını temizlemeliyiz. Böylece hem besin kaybının önüne geçmiş oluruz hem de ısının etkisiyle C vitamininin patatesin orta bölgesine yerleşmesini sağlayabiliriz. Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri tazyikli su altında değil temiz bir leğen içindee fazla hırpalamadan yıkayın. Sebzeleri bıçakla değil elle doğramaya özen gösterin. Besinleri tüketeceğiniz kadar hazırlayıp servis edin. Besinler ne kadar çok bekletilirse vitamin kaybı da o randa artış gösterir. Besinlerin haşlandıktan sonra besin değer kayıplarını önlemek için suyu dökülmemelidir. Haşlanan sebzenin suyu çorba ya da yemeğin suyunda kullanılabilir.Balık, kırmızı et, beyaz et gibi et çeşitlerinin bir tanesine yüklenmek yerine bunları haftada birkaç defa olmak üzere farklı öğünlerde tüketerek her birinin içerisinde yer alan faydalı mineralleri kaçırmadan beslenebilirsiniz. Özellikle et ürünlerinde bulunan proteinler vücut tarafından bitkisel proteinlere göre çok daha kolay bir şekilde kullanıldığı için temel yapı taşlarımızdan olan proteinin her zaman yeterli düzeyde alınması gerekiyor.
Yüksek yağ oranına sahip yiyecekler ile beslenerek kışın çok daha sağlıklı olunacağına dair olan söylentiye kulak vermeyerek vücudunuzun dengesini bozmamanız ve ihtiyacı üzerinde bir yağ alımı yapmamanız gerekiyor. Özellikle katı yağlardan uzak durmak ve sıvı doymamış yağları tercih etmek vücut dengesini korumak için gerekli.


0 Comments
Yorum Gönder