trakya bağları, kırklareli bağları, gelibolu bağları, tekirdağ bağları, bağ evi tatili,

Bağ bozumu gezilerinin en güzel adresi

Trakya bağları Trakya’nın önemli turizm değerlerinden olan bağ evleri, Eylül dönemine denk gelen bağ bozumu etkinlikleri dolayısıyla bayram tatilini farklı, otantik ve lezzetli bir şekilde geçirmek isteyenlere keyifli, huzurlu bir tatil alternatifi yaratıyor. Bayram sonrasında da şehirden kaçıp doğanın dinginliğinde huzur bulmak istediğiniz her an Trakya bağ evleri sizi ağırlamaya ve doğanın güzelliklerini sunmaya hazır.

Şarköy Bölgesi

Marmara Denizi’nin kuzey sahilinde yer almakta. Arkasındaki dağlar Akdeniz ikliminin sınırı, karşısında Marmara, Avşa, Ekinlik ve Hayırsız Adaları mevcut.

Bölgenin bağcılık yönünden zenginliği ve amfora atölyeleri, şarabın yerinde üretilip “şişelendiğini” gösteriyor. Yenikapı’da bulunan amfora yüklü batıklardan bazıları (Yenikapı Batığı 11) bu bölgeden yola çıkıyor. Traklardan beri kutsal kabul edilen Ganos Dağı’nın, Antik Yunan’da boğazlardan geçen denizcilerin haç amaçlı uğradıkları bir yer olduğu biliniyor. Geçmişte Ganohora olarak anılan bu bölge, çok sayıda manastırı, ayazması ve kilisesiyle önemli bir dini merkezdi.

Melen Bağları

Arkadaşlarının taktığı ismiyle Matyoz Ahmet ve Rum arkadaşı Şimo’nun Osmanlı’nın son demlerinde başlattıkları macera, Hüseyin Çetintaş’ın emeğinden süzülüp, üçüncü kuşak Cem Çetintaş’ın omuzlarına yüklenmiş. Ama hiç şikayetçi değil Çetintaş; Tersine, üretimin sanatsal bir boyutu olduğuna ve her rekoltenin, yaratıcısının ruhundaki sırları yansıttığına olan inancıyla kolları sıvayıp, bu köklü mirasın kendine düşen kısmına hak ettiği değer vermeye çalışıyor.

  • Adres; Sahil Yolu, No:6, Hoşköy, Şarköy/Tekirdağ Telefon; 0 (282) 538 60 05

Chateau Kalpak Bağları

Hem Marmara, hem de Ege Denizi’nin (Saros Körfezi) esintilerini direkt alan bağlar için, rüzgarın taşıdığı deniz tuzunun olumsuz etkilerinden korunsun diye, en yakın kıyıdan 5 km uzakta bir arazi seçilmiş. Bu özel klima ve teruarın sağladığı avantajlar ve uygulanan bağcılık teknikleri sayesinde, üzümlerin olgunlaşma dönemini Ekim ayına kadar uzatabilmekte. Ziyaretçi odaklı tasarlanmış modern Chateau Kalpak Tesisi ve Bağları rezervasyonla gezilebilmekte. Tesiste bulunan Kafe Kalpak’ta da Yunan Semadirek Adası’ndan, Marmara Adası’na kadar “deniz-orman-bağ” manzaralı terasta özel aperatifler eşliğinde tadım yapabilirsiniz.

  • Adres; Gelibolu Yolu, 7. km, Şarköy/Tekirdağ Telefon; 0 (532) 277 11 37

Gülor Bağları

Ülkemizdeki üretim kalitesini uluslararası standartlara yükseltmeyi amaçlayan Türkiye’nin ilk butik üreticilerinden Gülor, kendi bağ alanlarını geliştirip kaliteli üzüm yetiştirip kaliteli ürünler çıkmasını sağladı. Şato tipi üretim yapan Gülor bağlarında, üzümlerden Fransız orijinli Cabernet Sauvignon, Merlot ve Sauvignon Blanc üzümlerini, İtalyan ve Fransız araştırmacıların belirlediği uygun teruara sahip bölgelere dikimini gerçekleştirmiştir. Daha sonrasında İtalyan orijinli Sangiovese, Montepulciano ve Fransız orijinli Shiraz ile ilklere devam edilmiş, son olarak da Fransız orijinli Malbec ve Petit Verdot üzümleri ile aile tamamlanmıştır. Gülor bağları önceden randevu alınarak gezilebilir.

  • Adres; Zeytindere Mevkii, Şarköy/Tekirdağ Telefon; 0 (282) 522 45 71 - 0 (530) 290 53 28

Kırklareli Bölgesi

Antik tarih boyunca Trakya’da bağcılık genel hatlarıyla üç bölgede yoğun olarak görülür; Kırklareli ve civarı, Ganohora diye adlandırılan Uçmakdere-Şarköy arasında uzanan Tekirdağ bağlıkları ve Edirne’ye bağlı Uzunköprü ilçesi ve Enez civarında yoğunlaşarak Gelibolu yarımadasına doğru uzanan bölgedir. Trakya’nın Kuzey doğusundan Karadeniz’e kadar uzanan Kırklareli, tarih boyunca bağcılık açısından önemli bir bölge niteliği taşımaya devam ediyor. Grek, Balkan ve Roma-Bizans kültürleriyle harmanlanmış bu topraklar, tarihte rivayetlerle, mitolojik söylencelerle kendine yer edinen Dionysos kültürünün izlerini taşıyor.

Chamlija Bağları

Merkezi Büyükkarıştıran’da olan Chamlija Bağları, her farklı üzüm çeşidi için en doğru toprak yapısını ve iklim özelliklerini yansıtabilmek amacıyla Küçükkarıştıran, Akçaköy, Sütlüce, Tozaklı, Poyralı, Soğucak, İslambeyli ve Akören’e kadar uzanan oldukça geniş bir alana yayılmış durumda. Asmaların yoğunluğu sayesinde toprağın derinlerine yönelerek, Istranca masifinin ve hemen önünde yer alan 60 milyon yaşındaki bol deniz kökenli fosiller içeren resif kökenli kireç taşının özelliklerini tüketicinin damağına daha keyifli bir şekilde yansıtıyor. Chamlija Bağları, 15 Ağustos-15 Ekim arası hariç olmak üzere haftanın her günü 09:00-17:00 saatleri arasında gezilebilir. Büyükkarıştıran bağlarının hemen yanındaki Çamlık Restoran da yıl boyu 12:00-24:00 saatleri arasında ziyaretçilerin hizmetinde.

  • Adres; Yeni Mahalle Bayır Sokak, No: 30, Büyükkarıştıran/Kırklareli Telefon; 0 (288) 436 13 49 

Arcadia Bağları

En eski üzüm çeşitleri arasında sayılan Sauvignon Gris ve Pinot Gris cinsi üzümleri ise Türkiye’de yetiştiren tek bağ. Sürdürülebilir bağcılık ve minimal müdahale felsefesini benimseyen Arcadia Bağları’nda doğada ve üzümde kalıntı bırakan kimyasallar kullanılmıyor. Günübirlik rehberli gezilerde bağcılık ve üretim teknikleri hakkında bilgi alabilir, bağların ve koruların arasındaki patikalarda yürüyüş yapabilir, dilerseniz mevsimine göre üzüm, kiraz, armut, yaban kekiği, kuşburnu, kuzukulağı, mantar toplayabilir, tepedeki kamelya’da manzaranın ve lezzetli menülerin tadını çıkarabilirsiniz. Özel davet organizasyonları için grup rezervasyonu da alınıyor.

  • Adres; Hamitabat Köyü, Lüleburgaz/Kırklareli Telefon; 0 (533) 514 14 90

Vino Dessera Bağları

Vino Dessera Bağları Kırklareli kentinin kuzey çıkışında, Ahmetçe köyünde, Istranca Masifi’nin yamacında kurulmuştur. Trakya bölgesinin belki de en güzel “çeyizini” barındıran bu geleneksel bağları, Ocak ve Şubat ayları hariç, her gün 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret etmek; üzüm türleri, bağ bakımı, hasat hakkında bilgi almak mümkün. Vino Dessera Bağları, hemen hemen her mevsim “Bağ Piknik” gezileri de düzenliyor; yerel tatların cömertçe paylaşıldığı bu organizasyonlarda yer almak için şimdiden rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilir.

  • Adres; Ahmetçe Köyü, No: 75, Kırklareli Telefon; 0 (532) 564 50 26

Tekirdağ Bölgesi

Trakya, M.Ö. 7. yy’da Grek kolonilerinin kurulmasıyla ticarete açılmıştır. Bu dönemde Trakya’nın Marmara kıyılarında Megaralı ve Samoslu Kolonistler tarafından kentler kurulmuştur. M.Ö. 514-513 yıllarında Trakya Pers egemenliğine girmiştir. M.Ö. 5. Yüzyılın ikinci yarısında, Trakya’nın Pers işgalinden kurtulmasından sonra en kuvvetli kabile olan Odrys hanedanının yönetimi altında bir Trakya Krallığı kurulmuştur. Trakya’nın en eski adı Bizanthe’dir. Antik Çağda Yunanlılar bu kenti Rhaidestos; Romalılar ise Rhaedestus diye adlandırmışlardır. Kente Ortaçağda Rodosto adı verilmiştir. Kent bugünkü adını güneybatısındaki Tekfur Dağı’ndan almıştır.

Umurbey Bağları

Umurbey, Türkiye’de üretiminin tamamını kendi üzümleriyle gerçekleştiren ilk üretici. Üzümlerde zarif kokular ve tanenler oluşturmaya uygun bir iklime sahip bölgenin sunduğu bütün bu avantajlardan yararlanarak yetiştirdikleri Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah ve Cabernet Sauvignon cinsi üzümlerle, butik üretimin bütün gereklerini yerine getirmeye çalışan Umurbey, sahip olduğu ISO 9001 ve ISO 22000 belgeleri, kaliteli üretim çabalarının karşılık gördüğünün göstergesi. Umurbey bağları konuklarını 08:00-18:00 saatleri arasında rezervasyonsuz kabul etmektedir.

  • Adres; Yazır Köyü, Tekirdağ Telefon; 0 (282) 229 20 05

Barbare Bağları

Tekirdağ’ın Barbaros kasabası ile Yazır köyü arasında yer alan, Marmara denizi kıyılarında, küçük bir tepenin üzerine kurulan bağlarda, güneşin ısısı ve denizin serinletici özelliğinin ideal kombinasyonu ile dünya standartlarında üzümler yetiştirmeye imkan vermekte. Kaliteli ürün yapımı bağda başlar felsefesini benimseyerek, düşük verim uygulaması ile yetiştirilen bu üzümlerden muhteşem renkli, kompleks aromalı ve yumuşak tanenli, görkemli ürünler elde edilebilmekte. Barbare Bağları içinde yer alan üretimhane ve mahzenin yanı sıra bir de 6 odalı Barbaros Bağ Evi butik oteli ve restoranı gurme gezginlerini ağırlamakta. Gün batımı yaklaşırken barbekü eşliğinde bir önceki hasadın ürünlerini yudumlayabilirsiniz. Toprakla aranızdaki bağa hoş geldiniz!

  • Adres; Yazır Köyü, Karaağaçlık Mevkii, Tekirdağ Telefon; 0 (212) 257 07 00

Barel Bağları

Bu bereketli topraklarda geçmişten beri yetişen Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Shiraz cinsi üzümler, Barel Bağlarında sabahın ilk ışıklarında elle salkım salkım hasat ediliyor ve hiç beklemeden bağların içinde bulunan işlemeye alınıyor. Modern bağcılık ve tekniklerin uygulandığı Barel Bağları, Trakya’nın mucizevi teruarında yetişen üzümlerin en doğru şartlarda işlenmesi amacı ile kalite odaklı bağcılık teknikleriyle geliştiriliyor. Barel Bağları ziyaretçilerini rezervasyonla 11:00-18:00 saatleri arasında kabul ediyor. Tesisin içinde yer alan Barel Restoran aynı saatler arasında açık ve kişiye/gruplara özel menülerle hizmet veriyor. Şato Nuzun Bağları Şato Nuzun, gereksiz müdahalelerden kaçınan minimalist bir anlayışla, üzümün kendi potansiyelini ortaya çıkartan bir yaklaşımı benimsemiş gerçek bir butik üretici. Arazinin eğimli topoğrafik yapısından dolayı çok değişik mikro klimalar oluşmakta ve değişik üzüm çeşitlerinin kendine uygun klimayı sağlayan parselde yetiştirilmesi mümkün olmakta. Bağlar ve üretim tesisi, Cumartesi ve Pazar günleri 14:00-16:00 saatleri arasında iki seans halinde gezilebiliyor. Diğer zamanlarda rezervasyon almak gerekiyor. Bu turlarda bağlarda dolaşılıp üzüm salkımları tanıtılıyor, tatlarına bakılabiliyor, teruar hakkında bilgi veriliyor.

  • Adres; Çeşmeli Köyü, Marmara Ereğlisi/Tekirdağ Telefon; 0 (530) 871 42 50

Gelibolu Bölgesi

Gelibolu Yarımadası’nın güney tarafı Çanakkale Boğazı’nın durmadan değişen akıntılarına ve çalkantılı denizine kıyıyken, kuzeye bakan yamaçları Saros Körfezi’nin dingin Ege sularıyla birleşip, yerleşimden uzak bir kumsal ve sualtı meraklıları için muhteşem dalış imkanları sunuyor. Saros 144 çeşit balık, 34 çeşit sünger ve 78 çeşit deniz bitkisine ev sahipliği yapan zengin bir körfezdir. Doğa, tarih ve lezzet eksenindeki bu rotada, Gelibolu’nun küçük rıhtım balıkçılarında boğazda yemek yeme zevkinin yanı sıra, mevsiminde özel hazırlanan meşhur Sardalyası’nı, ünlü peynirlerini ve damaklarda yer eden ünlü yöresel Peynir Helvası’nı tatma şansını yakalıyorlar.

Gali Bağları

Yaklaşık 240 dönümlük bir bölümde kurulan bağların en önemli özelliklerinden birisi iki denizi de aynı anda görmesidir. Bağlar sol tarafta Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazına bakmakta. Bu yamaçlara tepeden aşağıya doğru Merlot’ların değişik klonları ekilmiş. Gali Bağları önceden randevu alınarak gezilebilir. Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi manzaralı bağların içinde bulunan bağ evlerindeki odalarda konaklama imkanı mevcut olup, gruplara randevulu olarak sunulabilecek leziz Trakya kuzusu, mevsiminde sardalya ve taze istiridye spesiyaliteleri mevcut.

  • Adres; Doğan Arslan Mevkii, Demirtepe Köyü, Gelibolu/Çanakkale Telefon; 0 (212) 671 19 91 

Suvla Bağları

Tarihi yarımadanın Kuzey Ege ve Marmara denizleri arasında yer alan, güçlü karayel ile şekillenen, killi toprak yapısı ile güçlü teruar özellikleri taşıyan 640 dönümlük organik bağlarda yetişen varyeteler; Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Cabernet Franc, Grenache Noir, Petit Verdot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Roussanne, Marsanne; yerliler ise tarihi yarımadaya özgü Kınalı Yapıncak ve Karasakız’dan oluşuyor. Yöresel lezzetlerle bezeli eşleşmeli öğle ve akşam menüsüyle birlikte seyahatlerinin arka planını renkli bağ hikayeleriyle süslemek ve bağda akıp giden hayatın bir parçası olmak isteyen konuklar, Suvla Bağları’nı haftanın her günü 09:00-22:00 saatleri arasında ziyaret edebilirler.

  • Adres; İsmetpaşa Mahallesi, Çınarlıdere, No: 11, Eceabat/Çanakkale Telefon; 0 (286) 814 10 00