çocuğuma nasıl yemek yedirebilirim, çocukların yemek yemesi için, iştahsız çocuğa nasıl yemek yedirilir, çocuğum yemek yemiyor, yemek seçen çocuklar,

Çocuklar keyifle yemek yesin

Çocuğu olan ailenin en büyük dertlerinden biri; çocuğunun yemek seçiyor olması… Ebeveyn olarak, onun iyi beslenmesi için sevmediği yemeği yedirmek isteyebilirsiniz. Ama bunun yolu elinizdeki tabakla peşinde dolaşmak değil, farklı bir şekilde iletişim kurmaktan geçer. Çocuğuma sevmediği yemeği nasıl yedirebilirim diyorsanız, işte size ipuçları!

Yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı bir hayatın anahtarı. Özellikle çocukların daha iyi beslenmesi, gelişimleri açısında çok büyük önem taşıyor. Aileler çocuklarının sağlıklı beslenebilmeleri için ellerinden gelen her şeyi yapmalarına rağmen çocuklara sevmedikleri yemekleri yedirmek kimi zamanlarda çok zor olabiliyor. Bu zor görevi başarıyla gerçekleştirmek için denenmiş birçok yol bulunuyor.

Israrcı olmayın

Çocuklara yemek konusunda ısrar etmek, onu o yemeğe karşı daha isteksiz hale getirebilir. Ama, çocuğunuzun istemediği besinleri yememesini sorun haline getirmeyin. Yararlı olan tüm besinleri bir şekilde çocuğunuza yedirmelisiniz. Bunu yaparken onun sevmediği besini farklı yiyeceklerle yedirmeyi deneyebilirsiniz.

Başka besinlerden destek alın

Çocuklara almasını istediğiniz besinleri, başka yiyeceklere katarak verebilirsiniz. Peynir yemeyen çocuğa, peynirli börek yaparak yemesini sağlayabilirsiniz. Yufkanın lezzetiyle ilgilenen çocuğunuzun fark etmeden peyniri yediğini göreceksiniz. Ya da süt içmeyen çocuğun; kakaolu, reçelli, ballı çeşitlendirmeler ile tatlandırarak eğlenceli bir şekilde içtiğini görebilirsiniz.

Kaşık tutma yeteneği oluştuktan sonra, kendi kendine yemeğini yiyebilmesine imkan vermelisiniz. Aksi durumda çocuk, sorumluluk duygusu ve özgüven kavramından yoksun olabilir. Bu nedenle, çocuğun tabağına yiyebileceği kadar yemek koymaya özen gösterip abartıdan kaçınmalı ve onun işini kolaylaştırmalısınız.

Farklı sunumlar deneyin

Çocuğunuza özellikle istemediği bir besini yedirmek istiyorsanız, ona yemekleri sıradan bir şekilde sunmayı bir kenara bırakmalısınız. Değişik tabaklar ve değişik sunumlarla, onun yemeğe olan bakış açısını değiştirebilir ve yemesini sağlayabilirsiniz. Eğlenceli bir öğünle çocuğu buluşturmak, onun o besini kendi isteğiyle yemesine fırsat verebilir. Hazırlamış olduğunuz sunumlarla bir de hikaye oluşturabilirseniz çocuğunuz o yemekle eğlenceli bir öğün geçirebilir.

Mutfakta birlikte vakit geçirin

Çocuğunuz bazı yiyecekleri yememek konusunda ısrarcı davranıyorsa, yapmanız gereken birlikte mutfağa gitmek. İstemediği o yiyecekleri içeren bir menüyü birlikte yapmayı deneyin. Onunla oyun oynayarak bu yemeği birlikte hazırlıyor olmak, ona heyecan verecek. Birlikte hazırladığınız bu menü ile çocuğunuz o yiyeceğe daha farklı bakacak. Bu sayede hem çocuğunuzla birlikte keyifli zaman geçirmiş olacaksınız hem de onun sevmediği yiyecekleri mutlulukla yemiş olmasını sağlayacaksınız.

Birlikte sofraya oturun

Çocuğunuz, sizinle beraber aynı sofraya oturarak sizi izlemeli ve neler yediğinizi görmeli. Böylece hem kaliteli bir zaman geçirmiş olur hem de ona yemek yeme konusunda öğretici olabilirsiniz. Onun yanında hoşlanmadığı yiyeceklerden bahsetmek, onun bu besinleri sevmemesine ve yemek istememesine neden olur. Bu nedenle sevmediğiniz yiyecekler bile olsa bunları çocuğunuzun yanında söylememelisiniz.

Sevgiyle yaklaşın

Sabretmek zor olsa da çocuğunuza karşı sabır göstermelisiniz. Sevgi ile yapılan her hareket çocuklar için olumlu sonuçlar doğurur. Sevgiyle ve neşeyle büyüyen çocuklar daha uyumlu bir tavır içinde olur. Bu nedenle çocuğunuza yemek yedirirken ona emir vermemeye ve kızmamaya çalışın. Sevecen ve sabırlı bir yaklaşımla, çocuğunuzun önüne koyduğunuz her yemeği denediğini göreceksiniz.

Saygı gösterin

Eğer çocuğunuz aşırı derecede sevmediği ve midesini bulandıran bir yiyecek varsa, onu çok zorlamamaya çalışın. Bu durumlarda ona alternatif sunmayı deneyebilirsiniz. Ona yemek konusunda saygı göstermemek, güç gösterisi haline dönüşür ve olumlu bir sonuç alamazsınız.

Meyveye teşvik edin

Çoğu çocuk için bazı besinleri çiğnemesi ve yutması zor olabilir. Özellikle sebzelerin bazıları çocuklara acı gelebilir. Unutmamalısınız ki, sebzeler ve meyveler aynı besin grubuna ait yiyeceklerdir. Bu nedenle sebze yemek istemeyen çocuğa, meyve yedirmeyi deneyebilirsiniz.

Yeni tatları denemesini sağlayın

Çocuklarda, damak tadı zaman içinde değişebilir. Eskiden sevdiği yemekleri şimdi sevmiyor olabilir. Böyle durumlarda farklı lezzetleri ona sunabilir ve damak tadına uygun sağlıklı besinleri ona alıştırabilirsiniz. Bir çocuğa sevmediği bir yiyeceği sürekli yedirmeye çalışmak, bu besine karşı daha da uzaklaştırabilir.

Tatlılar konusunda tartışmayın

Tabağındaki yemeği yemiyor diye tatlı vermemek yanlış bir kural. Doğru olan, çocuğu yemeğini bitirmeye teşvik etmek. Yememeye ısrar ediyorsa istediği tatlıyı vermelisiniz. Ama ana öğünde yeteri kadar yenilmediğinde ikinci tatlıya izin vermeyebilirsiniz. Tatlıyı sadece şeker olarak değil, meyveyi de tatlı olarak çocuğunuza sunabilirsiniz.

Yemek süresi

Tüm aile masaya oturup, yemeği yedikten sonra çocuğunuzu yemeğini bitirmeden kalkmaması için zorlamayın. Yapmış olduğunuz zorlama ikinizin de yorulmasına ve boşuna uğramasına neden olur.

Eğlenceye önem verin

Yemek zamanında tüm aile birlikteyken masada hep birlikte eğlenmeye çalışın. Bu eğlenme durumu, çocuğunuzun ilgisini çeker ve her gün masada sizinle oturup yemek yemek ister. Yemek zamanını, eleştiri ve kavga edilen bir ortam haline getirmeyin. Çocuğunuza, hep birlikte keyifli zaman geçirebileceği ve lezzetli yemekler yiyeceği bir dünya olduğunu gösterin.

Ödüllendirin

Çocukların, sevmedikleri yemeklerden bir lokma almasıyla ödüllendirilmesinin, bu yiyecekleri daha kolay kabul etmesini sağlıyor. Ödüllendirilen çocuklar, bu yiyeceklere karşı ilerde daha olumlu bakıyor. Bu nedenle ona, sevmediği bir yiyeceği tekrar denemesini ve bu sayede ödül alabileceğini öğretin.

Renklerle çeşitlendirin

Çocuklar renkli yiyecekleri severler. Bu nedenle, tabaklarına farklı renklerden oluşan sebzeler koyarak sunabilirsiniz. Farklı renklerde oluşan yiyecekleri gördüğünde daha mutlu olacak ve eğlenceli bir şekilde onları denemeye başlayacaktır.